dilluns, 14 de novembre de 2011

El Curiós Incident del Gos a Mitjanit

Si voleu conèixer una història misteriosa però senzilla alhora amb un narrador de luxe, no deixeu de llegir aquesta novel·la de Mark Haddon. No s’assembla a res del que he llegit abans. L’argument funciona perquè et manté a l’expectativa part de la lectura però el seu secret de l’èxit té dos aspectes claus.
Un és el seu narrador, en Cristopher, un nen autista afectat pel síndrome d’Asperger que té una rata com a mascota i domina les matemàtiques amb una habilitat que ja voldria jo per mi. La vida és molt més complicada quan no entens les convencions lingüístiques i culturals, cosa que es fa evident en milions de moments que vivim en la seva pell. La seva incapacitat per comprendre les emocions i reaccions dels altres personatges a vegades crea situacions còmiques amb un regust amarg.
No li agrada que el toquin i sobretot, no suporta les coses grogues i marrons, de fet, si veu 3 cotxes grocs, el dia se li espatlla. En un principi hom pot pensar que es una bajanada però, les raons que fan malbé el nostre dia son molt més vàlides que les seves?
El segon motiu que fa d’aquest llibre un bestseller es la incorporació de problemes matemàtics intercalats en la història. Actuen com a mostra de la intel·ligència del protagonista però també s’alcen com a repte per al lector, que fa un parèntesis per intentar entendre la complexitat de les matemàtiques.
En poques paraules, es un llibre perfecte per aquells que no tenen l’hàbit de la lectura i un plaer per aquells que busquen noves dimensions narratives.

Títol original: The Curious Incident of the Dog at Night-Time.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada